Uuden oppimista, auttamista ja mukavaa seuraa – kesätöissä Kotien Puolesta Keskusliitossa

Olen Emmi Kauhanen ja kesätöissä Kotien Puolesta Keskusliitossa kesäkuun kaksi ensimmäistä viikkoa. Olen 17-vuotias ja asun Nurmijärvellä. Ensi syksynä aloitan kolmannen opiskeluvuoteni Rajamäen lukiossa, eli vuoden päästä olisi tarkoitus päästä ylioppilaaksi. Harrastan tanssia ja partiota, ja pidän valokuvaamisesta. Rakastan matkustamista ja haluan tutustua uusiin kulttuureihin sekä maailmaan.

Kesätöiden aikana olen päässyt tutustumaan tarkemmin Kotien Puolesta Keskusliiton toimintaan. Olen koostanut mun muassa palautelomakkeista yhteenvetoja, auttanut esitteiden ja muiden markkinointimateriaalien tekemisessä, päässyt valokuvaamaan Kotien Puolesta- toimintaa sekä auttamaan monissa muissakin tehtävissä. Tässä työssä oppii myös esimerkiksi sosiaalisia taitoja, joista on paljon apua tulevaisuudessa. Tähänastisista kesätöistä, tämä on ollut mukavin ja ehdottomasti hauskin työpaikka!

Miksi minä halusin kesätöihin juuri tänne? Äitini, Riikka Kauhanen, on Kotien Puolesta Keskusliiton entinen toiminnanjohtaja, ja olen päässyt hänen kauttaan aikaisemminkin jo tutustumaan järjestön toimintaan. Mielenkiintoni Kotien Puolesta Keskusliittoa kohtaan heräsi ensimmäistä kertaa vuonna 2015 päästessäni TET:iin eli työelämääntutustumiseen Kotien Puolesta Keskusliitolle. Pääsin tutustumaan keskushallinnon toimistotyötehtäviin ja auttamaan yhdistysjohdon koulutuspäivillä Siikarannassa vuonna 2015. Toimin avustajana koulutuspäivillä ja tein esimerkiksi yhteenvetoja palautekyselyistä ja koulutuksen ryhmätöiden muistiinpanoista. TET:in jälkeenkin olen päässyt auttamaan ja tutustumaan toimintaan. Olen ollut avustamassa vuoden 2016 yhdistysjohdon koulutuspäivillä Tukholman risteilyllä sekä Laulasmaan seminaarimatkalla 2017. Lisäksi pääsin ennen joulua pakkaamaan ruokalahjoituksia vähempiosaisille yksinäisille ja lapsiperheille. On ollut kiva auttaa ja seurakin on ollut mainiota. Päätinkin kysyä, olisiko tarvetta kesätyöntekijälle ja näin sain kesätyöpaikan.

Minulle on tärkeää, että työ on kivaa, mielekästä ja mieluisaa, sekä että työilmapiiri on hyvä. Mielessäni on kuitenkin myös se, miten työni vaikuttaa ympärillä oleviin ihmisiin. Kotien Puolesta Keskusliiton toiminta on tärkeää; auttaa ikääntyneitä, yksinäisiä ja lapsiperheitä. On hienoa olla osana tärkeää toimintaa, jota Kotien Puolesta Keskusliitto tekee.

Kannanotto ek 21.04.2018

Kannanotto ek 21042018

Kotien Puolesta Keskusliitto ry
Edustajakokous 21.4.2018
Kannanotto

Perheet tarvitsevat toimivat palvelut –yhteys kasvatuspalveluihin ei saa katketa

Sote- ja maakuntauudistuksen yhteydessä valmistellaan myös lapsi –ja perhepalveluiden uudistusta. Maassamme on käynnissä ns. Lape –hankkeita. Palvelut aiotaan verkostoida perhekeskuksiin. Tämä on myönteinen asia.

Suomessa tarvitaan perheiden palveluiden kokoamista yhteen riippumatta siitä, toteutuuko sote – ja maakuntauudistus vai ei. Lasten ja nuorten tilanteen ratkaisemisessa tarvitaan lisää paikkoja mm. mielenterveys- ja perhesosiaalityöhön, mutta myös koko palveluketjun kokoamista kasvatus– ja koulutuspalvelut huomioiden. Vanhoilla resepteillä ei enää pärjätä, vaan tarvitaan uusia työmuotoja ja vaikuttavampaa perhetyötä.

Erityisesti syrjäytyvien poikien lisääntyvä määrä on hälyttävää ja heidän tilanteensa auttamiseksi yksilölliset räätälöidyt polut ovat välttämättömiä. Lasten ja nuorten pahoinvointiin on voitava reagoida välittömästi. Puoli vuotta on heidän elämässään aivan liian pitkä aika odottaa palveluita.

Alle 30 -vuotiaiden irtisanomissuojan heikentäminen ei ole hyväksyttävää eikä paranna nuorten asemaa. Lisäksi osa-aikatyön tilastointi antaa harhaanjohtavan kuvan työllisyydestä.

Kolmas sektori kantaa tällä hetkellä voimavarojensa mukaan käytännön vastuuta em. haasteista. Vastuu tilanteesta kuuluu kuitenkin ensisijaisesti poliittisille päättäjille.

Suomen hallitukselta on vastuutonta menettelyä, jos lapset ja nuoret ovat häviäjinä yhteiskunnan huolenpidossa ja rahanjaossa. Tulevaisuudessa heidän pitäisi kantaa vastuu uusista sukupolvista.

Lisätietoja:

Säde Tahvanainen
Kotien Puolesta Keskusliitto ry
Puheenjohtaja
p. 040 747 6663
sade.tahvanainen@yahoo.com