Eettinen kuluttaminen 22.4.2008

22.4.2008 Kansalaisinfossa oli tilaisuus, jonka aiheena oli Eettinen kuluttaminen. Tilaisuudessa käsiteltiin monipuolisesti kuluttajan mahdollisuuksia vaikuttaa ostopäätöksillään myös eettisesti.

Suomen Kuluttajaliiton puheenjohtajan kansanedustaja Krista Kiurun puheenvuoro:

**Jo lähes puolet suomalaisista tekee ostoksia eettisin perustein. Vastuullisesti kuluttavat ovat usein keski-ikäisiä, hyvin koulutettuja naisia. He tekevät kulutusvalintansa laajemmin kuin perinteisten laatukriteerien ja hinnan pohjalta. He tiedostavat yritysten riippuvuuden asiakkaidensa valinnoista ja ovat päättäneet käyttää valtaansa edistääkseen oikeudenmukaisempaa ja puhtaampaa maailmaa. Ostetaan vain eettisiä periaatteita noudattavilta yrityksiltä tai yhdistyksiltä. Tähän liittyy epäeettisten tuotteiden ja yritysten boikotointi ja nykyään joillakin kuluttajilla myös epäeettisesti toimiviin valtioihin kytkeytyneiden yritysten boikotointi. Eettiseen kuluttamiseen liittyy olennaisesti myös liiallisen kuluttamisen välttäminen ja tuotteiden huolto, kierrätys tai uudelleenkäyttö. http://www.kuluttajaliitto.fi/

22.4.2008 Eettinen kuluttaminen-keskustelutilaisuuden osanottajia Kansalais-infossa

 

**Reilun kaupan tuotteista Suomi on jo tietoinen, samoin Suomi.  Reilun kaupan kahvia on Suomessa jo 81 eri lajia. Reilun kaupan järjestelmän merkityksestä kehitysmaille ja koko maailman ihmisten oikeudenmukaisemman ja tasapuolisemman toimeentulon merkityksestä  kertoi Reilun kaupan yhdistyksen projektipäällikkö Terhi Ylikoski. www.reilukauppa.fi/

** Työ&Toiminta on yleishyödyllinen, ympäristöystävällinen sähkö- ja elektroniikkaromun kierrättäjä. Sen monet toimintapisteet ovat pääasiassa pääkaupunkiseudulla, mutta Lahteenkin, Mestarinkadulle on jo avattu tällainen kierrätyskelpoista tavaraa vastaanottava toimipiste.

Näissä työpisteissä koneet puretaan ympäristömääräyksiä noudattaen. Kaikki kierrätyskelpoinen materiaali toimitetaan uusiokäyttöön ja ongelmajäte asianmukaisesti käsiteltäväksi. Kunnostuskelpoiset koneet testataan ja kunnostetut koneet ja laitteet myydään toimipisteen myymälöissä. Toiminta kattaa myös muunlaisen kunnostuskelpoisen materiaalin (polkupyörät, koneet, huonekalut) kunnostuksen ja myynnin.

Toimintaan liittyy pitkäaikaistyöttömien, vajaakuntoisten, syrjäytyneiden ja vammaisten kuntouttava työpanos. Toiminnan tuotteista saatavat varat käytetään pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen.

Helsingin seudulla toiminnassa on jo kolmisensataa pitkäaikaistyötöntä.

Tämä  työllistävä ja ympäristöeettinen toiminta sai juuri sivistyneen Helsingin kaupunginjohtajan erikoispalkinnon.

Työ&Toiminta ry:n toiminnanjohtaja Kari Honkanen on kokenut ja uusia työkäytäntöjä syrjäytyneille luonut ammattilainen ja lisäksi välitön, sympaattinen ja mukaansatempaava viestittäjä monien työllistymisen byrokratian koukeroiden ylittäjä, ihmisten auttaja ja mainio tiedon välittäjä. www.kierratys.net/ie_index.htm

***YTV:n ympäristöneuvoja Hanna-Liisa Järvinen valisti turhan kuluttamisen välttämisestä, jätteiden lajittelusta, biojätteiden vähentämisestä ja käsittelystä sekä selvitti yksityisen asukkaan mahdollisuuksia jätteiden vähentämiseen.

Hän innosti ihmisiä palaamaan 70-80 luvun säästöaikoihin: aterioista jäljelle jääneet perunat seuraavan päivän paistinperunoiksi, liialliset ruokamääräostokset tarkasteluun – miksi aina jää leipää, ruokia niin paljon pilaantuneina biojäteastioihin.

Lähde: tarmon.vuodatus.net