Omat kannanotot

Kotien Puolesta Keskusliiton liittohallitus: KANNANOTTO

17.2.2010

Perusturva kaipaa aitoa parantamista

Hyvinvointipalveluiden järjestämisestä päävastuun kantavat kunnat ovat suurissa talousvaikeuksissa.

Kuntatalouden nopeasti syvenevä kriisi tarkoittaa paitsi kunnallisten peruspalvelujen tason ja saatavuuden heikkenemistä, myös mm. toimeentulotuen ja omaishoidon tuen saamisen vaikeutumista. Tästä kärsivät eniten vähävaraisimmat lapsiperheet, sairaat, työttömät ja eläkeläiset.

Samaan aikaan hallituksen nimeämä Sata-komitea, johon on ladattu pitkin vaalikautta suuria odotuksia on julkistanut mietintönsä. Siitä on luettavissa, että komitea tyytyi vain siirtelemään rahaa etuisuuksien saajilta toisille. Tämähän olikin odotettua, koska hallitus ei luvannut perusturvan parantamiseen euron euroa.

– Yksiltä köyhiltä toisille köyhille tapahtuvilla rahansiirroilla pelaaminen on erittäin onttoa ja vastuutonta politiikkaa, eikä käytännössä paranna suomalaisen vähävaraisen tilannetta pääsääntöisesti ollenkaan, toteaa Kotien Puolesta Keskusliiton puheenjohtaja kansanedustaja Katja Taimela.

– Esimerkiksi omaishoitajien tilannetta Sata-komitea olisi jopa heikentämässä yhdistämällä omaishoidontuen ja hoitotuen. Tämä tapahtuisi niin, että omaishoidon tuen maksatus siirrettäisiin Kelalle. Tukien keskittäminen olisi teknisesti hyvä uudistus, mutta lisää rahaa ei ole tähänkään luvassa. Se merkitsee sitä, että arviolta yli 20 prosentilla tuen saajista tilanne heikkenisi nykyisestä, Taimela huomauttaa.

Kotien Puolesta Keskusliiton liittohallitus keskusteli kokouksessaan 17.2. myös tuloeroista.

– Meitä huolestuttaa yhteiskuntamme tuloerojen kasvu. Ne ovat nyt jo 1960-luvun tasolla, eli samaa tasoa kuin aikana ennen hyvinvointiyhteiskunnan syntyä sellaisena kuin sen nykymuodossaan tunnemme, Taimela kertoo.

Lisätietoja:

Kotien Puolesta Keskusliiton puheenjohtaja

kansanedustaja Katja Taimela 050 512 2629 katja.taimela@eduskunta.fi